Dobrovolní hasiči pomáhají na Trutnovsku a Mělnicku

15.06.2013 17:16

Dne 4.6.2013 ráno o půl deváté pod vedením velitele odřadu Romana Černého, Dis., vyjeli královéhradečtí dobrovolní hasiči z Plácek, Plačic, Malšovy Lhoty a ze Svinar na pomoc do povodní postižených oblastí na Trutnovsku. Jejich náročná práce začala ve Svobodě nad Úpou a poté se část odřadu přesunula do Rudníku.

Více v tiskové zprávě MMHK

Dne 12.6.2013 krátce po páté hodině ranní odjeli královéhradečtí dobrovolní hasiči pomáhat do povodní zasažené obce Hořín na Mělnicku. Čeká je nelehká ruční práce s vystěhováváním nábytku z domů. Nesmějí podcenit ani úklidové a desinfekční práce. Pracovat budou do pozdních večerních hodin.

„Hradečtí dobrovolní hasiči v tuto chvíli už pomáhají s vystěhováváním domů, které zaplavila velká voda. Je nezbytné každý dům vydesinfikovat a očistit vodou od nánosů bláta, proto s sebou na místo dovezli čtyři kusy tlakových myček WAP, kterými ve výbavě disponují,“ vysvětluje konkrétní kroky pomoci hasičů jejich velitel Jiří Kubec. Tlakové myčky WAP vodu nejen ohřejí, ale s naředěným speciálním čisticím prostředkem jí okamžitě desinfikují spolehlivě stěny a podlahy domů. V těchto dnech voda opadla nebo byla z lagun odčerpána a tamní lidé se vracejí do svých domovů. Tato těžká a potřebná práce je mířena do obce adresně a s co nejmenším zpožděním.

Dvě zasahující jednotky mohou pracovat na čištění dvou objektů současně. „Vyslali jsme na pomoc i cisterny, ze kterých mohou čistou tlakovou vodu použít hned na dvou objektech zároveň. Taková pomoc je ojedinělá a my ji nabídnout můžeme, proto jsme neváhali a odjeli za svítání,“ hodnotí možnosti hasičů Jiří Kubec, který předpokládá návrat dobrovolných hasičů dnes před půlnocí.

Obě jednotky jsou vybavené jídlem či pohonnými hmotami, takže jsou v terénu naprosto soběstačné.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Plačic zasahuje pod vedením velitele Davida Rakovského a disponuje cisternou CAS 25 LIAZ a dvěma kusy tlakových myček WAP. Jednotka sboru dobrovolných hasičů z Malšovy Lhoty vyrazila pod vedením Zdeňka Křičenského na pomoc s cisternou CAS 20 Praga a taktéž dvěma kusy tlakových myček WAP.

Viz. Článek v Hradeckém deníku

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.